Tegne et kulturminne

TIL LÆREREN:

Å tegne er en flott måte å bli kjent med form og farge. Å tegne er jo også noe mange elever liker å gjøre. Her kommer noen tips til hvordan man kan arbeide praktisk med kulturminner og tegning. I tillegg kan det være morsomt å koble inn en lokal kunstner i prosjektet.
 

TIL ELEVEN: 

 Dette trenger du:
 
  • ARK: Når du skal tegne, er det lurt å ha store ark. A4 er ofte litt små, så A3 eller større er det beste. Du kan bruke vanlige tegneark, eller gråpapir. Om arkene er litt tykke, er det lettere å tegne på dem. Mange ark har du også få med flotte overflater (teksturer). Sjekk i en hobbybutikk og prøv deg frem med forskjellige teksturer. 
 
  • BLYANT OG FARGER: Det er morsomt å tegne med forskjellige materialer. Kull og blyant gir en grå farge, og om du trykker hardere kan du får mørkere nyanser. Hvor myk, eller bløt, en blyant er å tegne med, avgjøres av “hardheten”. Bruk bløte blyanter (merket 2B, 3B osv. der 9B er mykest) når du skal tegne store tegninger.
 
Skal du fargelegge, er gode fargeblyanter det beste. Fargekritt (pastellkritt eller oljekritt) gir også fint resultat, men kan fort bli grisete.
 
Selve arbeidet:
 
  • Du kan velge å tegne i klasserommet, eller ute ved ditt kulturminne. Skal du sitte inne å tegne, er det lurt å ha mange fotografier av det du skal tegne. 
 
  • Sitter du ute må du huske på å ha en treplate under arket ditt. Da er det lettere å tegne, og du kan sitte med tegneplata på fanget. Du kan også bruke en stor skisseblokk om du ønsker. Den har jo automatisk en hard papplate bakerst.
 
 

ELEVOPPGAVER:

1) Tegn en detalj fra ditt kulturminne: en barkbit, en dørklinke, en rot e.l.
Se nøye på det du skal tegne. Hvordan ser det egentlig ut?
Alternativ: IKKE SE PÅ ARKET! Se kun på det du skal tegne, og la blyanten leke over arket. 
 
2) Lag en tegneserie som forteller historien om ditt kulturminne.
 
3) Tegn på gråpapir med sort kullstift. Om du stryker over den med fingeren, kan du lage flotte skygge-effekter i tegningen din.

 Logg inn /