Lag din egen videopresentasjon

TIL LÆREREN:

Filmarbeid er morsomt, men det er også krevende. Elevene må ha både utstyr, veiledning og noen basiskunnskaper. I denne delen går vi igjennom filmarbeid, fra A til Å slik at det er oversiktlig og enklere å gjennomføre med elever! Det er også lurt å knytte til seg lokale krefter, som filmprodusenter eller mediefaglige skoler i dette arbeidet. Kanskje kan de bidra som veiledere og samarbeidspartnere.
 

ELEV-VEILEDNING: Slik lager du en film

1) Bestem hva filmen skal handle om. 
Husk at filmen din ikke må være lang! Kanskje bare 2 minutter.
 
2) Film alt du trenger.
  • Det er viktig at du filmer med et digitalt videokamera
Dette er det mange skoler som har, og kanskje har du et hjemme også.
I tillegg bør du ha en mikrofon som du kan koble i kameraet, slik at lyden blir bra.
  • Husk også på å ikke filme for mye. Ikke tull eller film unødvendige ting. Da vil klippingen ta altfor lang tid!
  • OBS: Ikke film i motlys. Det betyr: kameramannen må alltid stå med ryggen mot sola eller vinduet.
 
3) Det dere har filmet, legger dere inn på en datamaskin.
Dette gjør du ved å koble kameraet til datamaskinen, med en USB eller FireWire kabel. Sitt og se igjennom alle opptakene mens de legges inn. Da kan dere også lage en liten “plan” for dere selv, over hva dere vil ha med i den endelige filmen.
 
4) På datamaskinen klipper dere sammen lyd, bilde og tekster.
Dette er en viktig jobb, og her er en liten huskeliste:
• Velg ut AKKURAT de klippene dere vil ha med i filmen.
• Ikke ha for lange klipp. Husk at filmen ikke skal være lang!
• Mange dataprogrammer har muligheten til å legge tekst på filmen din. 
  Det er lurt, og pass på å skrive inn hvem som har laget filmen, og hva filmen heter.
• La noen andre se gjennom filmen til slutt. 
  Kanskje har de noen lure tips til deg! 
 
5) Til slutt brenner dere filmen på en DVD-plate.
Dette høres veldig lett ut, men det kommer helt an på hva slags programvare du har på maskinen din. Husk at du også kan legge filmer på YouTube, eller legge dem på en minnepenn. 
 

Utstyr og programvare:

Det finnes en mengde utstyr å velge i når det gjelder film. Her er noen tips, men det finnes absolutt andre alternativer.
 
Som videokamera bør du velge et digitalt videokamera med FireWire eller USB-utgang. Da er det lett å koble det til datamaskinen din. De aller fleste videokameraer idag er digitale. Noen har også hard-disk på kameraet, slik at du kan “dra” filmklippene rett inn på datamaskinen din.
 
Husk å skaffe deg et kamerastativ også. Da blir filmen mye stødigere.
 
Redigeringsprogrammer finnes det også mange av, og på PC er MovieMaker et veldig enkelt og greit program. De aller fleste har dette på PCen sin. 
 
Bruker du Mac, er iMovie et sikkert valg. Her kan du enkelt redigere film, tekst og bilder. I tillegg har Apple musikkprogrammet GarageBand til komponering av musikk, og iPhoto til bruk med stillbilder.
 
 

Veldig viktig å huske på!

Du kan ikke bruke musikk som du vil i filmen din. Den aller meste musikken du kjenner, er det noen som eier. Det betyr at de skal ha penger dersom du bruker deres låt i filmen din. Pass derfor på å finne musikk som det ikke er rettigheter til. Det kan være musikk som er spilt inn av et band du kjenner, musikk du har funnet i Apple sitt GarageBand eller på NRK sin Urørt-side. 
 
Alle du har med i filmen din må vite at de blir filmet. Du kan ikke bruke “skjult kamera” eller filme noen mot deres vilje.
 
Vær varsom! Ikke snakk stygt om noen, eller mobb noen med filmen din. Du skal gjøre mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg!
 

 Logg inn /